18 juli 2011

:'(

Tänkte bara ge mina läsare en liten tankeställare. Ni ryttare som ofta har ett spö när ni rider, tänk ett steg längre. Varför behöver du spöt? Varför vill hästen inte gå framåt? Tycker du att den inte gör som du vill? Kanske den har ont? Måste den gå som på räls hela tiden? Har faktiskt slutat använda spö nu på varje ridpass när jag fick ett mail av en läsare där det stod detta:

Hästar är det enda djuret på jorden man har tillåtelse att slå..


WORD!

59 kommentarer:

  1. FYFAN!!!! :'((((

    SvaraRadera
  2. Läste här om Klara skatts och nellies spöand i helgen, och efterår så ropar folk tydligen att det är en bra riden runda

    http://equesterskvaller.blogspot.com/

    SvaraRadera
  3. Kan inte du visa det? Det skulle nog få folk att tänka om...

    SvaraRadera
  4. Helt sant.
    Jag använder bara spö när jag hoppar.
    Om han skulle Komma helt galet rör jag honom lite på bogen för att länga steget.

    Annars hatar jag att använda spö

    SvaraRadera
  5. ja brukar, använda det ibland.. :)

    SvaraRadera
  6. Rider i princip aldrig med spö, och om jag gör det är det enbart för att peta till för att hjälpa Wanda att förstå vad jag menar. Tycker det är helt fel att det är accepterat att slå dessa underbara djur!

    SvaraRadera
  7. Jag har ofta ett spö i handen, men det är sällan jag använder det och jag har aldrig och skulle aldrig någonsin slå en häst.

    Spöt ska användas som en pekpinne, inte till bestraffning. Om man slår hästen tycker jag att det är dags att byta sport.

    SvaraRadera
  8. jag HATAR spön. använder det aldrig, förutom om jag har en häst som gärna skjuter ut bogen, då lägger jag spöt mot bogen, men inte hårt. haaatar folk som slår sina hästar medspön.

    SvaraRadera
  9. Så sant, Och jag HATAr folk som har spö för att slå hästarna!

    Jag rider en Märr som vill ha sin egen vilja igenom hela tiden och stegrar och sånt, Vi har kollat och hon har inte ont, Hon ska bara inte! Men När hon går så gå hon som en klocka i dressyren och kan lätt hoppa MSV.
    Så henne får man faktist lov att lägga spöt på rumpan en gång och då går hon rfram och lyssnar kanon. Men skulle ALDRIG slå henne! NEVER

    SvaraRadera
  10. Linda Johansson19 juli 2011 kl. 00:18

    hemskt men sant.
    Jag hoppar/rider ut med ett hoppspö, alltid.
    Det är en av mina dumma tvångstankar, egentligen behöver jag inte spö eftersom min ponny är mer än het.. men det bara känns bra att ha, bara för att ha.. om jag skulle behöva putta på honom lite när han är osäker, eller så.

    Men jag förstår faktiskt inte folk som slår sina hästar, och sedan kommer tillbaka dagen efter och kan kolla djuret i ögonen utan att ens lägga en tanke till vad man har gjort.
    Vissa hästar är för snälla för oss, egentligen.

    SvaraRadera
  11. Usch, sjukt mail....kan du visa mailet?
    Fyy vad taskigt:'(<3

    SvaraRadera
  12. Då ska man gå tillbaka till frågan, varför har man ett ridspö egentligen? Det är (enligt mig) en förstärkelse av dina hjälper, då den är för den framåt drivande. I dressyren för att PETA igång bakbenen, ute för att PETA hästen där skänklarna inte kommer åt, I hoppning samma sak där.

    Jag menar peta, inte slå. Spöet är ett skitbra redskap i sig, kan man rida med spö är det ingen fara.

    Sen om man måste spöa igenom hästen på en hoppbana kanske man ska fundera över om hästen verkligen vill hoppa?

    SvaraRadera
  13. kolla på det här... :(
    http://kandeedrawings.blogg.se/2011/july/utkast-juli-18-2011.html

    SvaraRadera
  14. Bara för att man har spö behöver det ju inte betyda att man slår hästen? :)

    SvaraRadera
  15. det är säkert bögarnas fel..! :D

    SvaraRadera
  16. För er/dom som inte lärt sig rätt är spöt endast ett hjälpmedel. Inget du ska smälla, slå hästen med. En "orörd" häst ska du enbart behöva peta på för reglera med ett spö. Det är inget fel att rida med spö, Så länge du använder det Rätt!

    SvaraRadera
  17. Det där får en verkligen att skämmas, att vissa människor kan bete sig så O_O verkligen hemskt!

    Använder endast spö när jag tölt tränar, bara för att påminna lite om rumpan som han ofta glömmer, men snart behöver jag nog inte använda det längre :).

    SvaraRadera
  18. "Där förståndet tar slut, tar våldet vid"...

    Jag rider dock alltid med spö (förutsatt att det inte är spörädd häst, som min häst var.. ), men spöet ska, som ovan nämnt, användas som ett hjälpmedel.. inte som bestraffning.

    SvaraRadera
  19. Usch stackars hästar :(
    Jag rider aldrig med spö, det finns ingen häst man MÅSTE det med!

    SvaraRadera
  20. Red ett sto för några år sen, som aldrig lärt sig galoppera med ryttare. Världens välvilligaste ponny, som verkligen ville göra som man bad även om hon inget fattade.

    Deltog i en privat ridlektion för en tränare, som först försökte ha en häst framför när vi skulle fatta galopp, men det gick inte.

    Utvägen när inget annat fick stoet att stanna kvar i galopp? Spöa henne tills hon sprang.
    Jag började gråta, och hoppade av.

    Det var då jag insåg varför folk ville att man hade spö.

    Jag har fortfarande spö ibland, men för mig handlar det om en förlängd arm, som ramar in mig och hästen. Eller om jag rider andras hästar, och dem ber mig ha spö; "för hästen är dum". Humorn i det är att jag ALDRIG behövt nyttja spöet på en endaste häst. Allt som krävs är tydliga, fasta riktlinjer där hästen vet att jag inte är där för att skada eller utnyttja, utan för att vi ska trivas tillsammans.

    Spöa en häst till lydnad går inte..

    SvaraRadera
  21. Men snälla, det är vell bättre att "rappa" till hästen om den inte lyssnar ex på skänkeln än att den ska bli skänkeldöv så man får sitta och gnida och sparka! Ett spö som används på rätt sätt är inga fel.

    SvaraRadera
  22. Spöt är inte till för att slå, utan för att förstärka och göra sina hjälper tydligare.

    Jag rider oftast med spö, inte för att straffa hästen utan för att göra det lättare för hästen att förstå.

    Bra inlägg! Jag tror att många som har slagit hästen tidigare, slutar med det nu! :)

    SvaraRadera
  23. Men de är inte hemskt att använda spöt, om man använder de på rätt sätt, som nån kommnenterade här ovanför: spöt skall bara anv'ndas som en pekpinne. Jag har alltid spö, då min häst kan sega lite när jag jobbar ner henne i form. men jag slår henne ju inte, bara petar till på rumpan.
    bra blogg!

    SvaraRadera
  24. Hallå, vakna upp alla!? Vänta lite här, spöt har ju aldrig vart till för att slå hästen???!! Eller har jag uppfattat allt fel ? För mig är det ett hjälpmedel för tröga hästar och så, jag använder det typ aldrig men hästen blir mer vaken om det bara finns där :) så om ni använder spö bara för att peta lite eller bara ha det där, så ska ni inte sluta för detta, er häst behöver det kanske för att vara tryggare och med koncentrerad under ridning, men ni som tror att spöt är ett tortyrmedel tycker jag slänger Sina spön i soptunnan, genast!!!

    SvaraRadera
  25. Man slår ju inte hästen hårt!

    SvaraRadera
  26. Så sant. Har för några månader bestämt mig för att inte använda piska. Och det står jag fast vid...

    SvaraRadera
  27. "Hästar är det enda djuret på jorden man har tillåtelse att slå.." ???

    Förlåt mig, men vem år så dum i huvudet att man kan skriva så? Hästarna är våra vänner, och vem vill slå sin vän?

    SvaraRadera
  28. Jag brukar bara ha spöet i handen men jag använder det nästan aldrig och när jag väl använder det så "slår" jag inte hårt om man säger så. Men när jag var mindre och jag red ponny som var väldigt seg så sa ridläraren att jag skulle slå till honom "ordentligt". Har aldrig gillat den läraren efter det.

    SvaraRadera
  29. Många har missförstått ridspöets mening tyvär . Den är inte till för att slå , Det ska vara en förlägning av våra hand och den ska ha en posetiv inställning på hästen .. Så är din häst rädd för spöt så kanske någon har använd det fel på hästen genom tiderna ? Så ser man på galopp tävlingar , UCH säger jag bara . Dom slår verkligen hästen . Alltså , tänk efter . Man ska inte tvinga hästen till något de absolut inte vill ( vissa saker kan man ) men att springa ska göras av glädje för en häst , Inte av tvång ..Men nu vet jag inte om får ha spö i galopp längre , hoppas de ..

    De många människor inte vet , Hästar är djur , De är som oss , de har känslor , viljor . Men de gör allt för oss ? De blir ridna av oss , borstade , longerade , tömkörda och allt de hära . De borde vi vara tacksamma för , de kan likna gärna stå och stegra för de inte vill eller bara strunta i oss ? de är dubbelt så stora som vi och starka .
    Så tänk efter , Hästar bär oss på deras rygg , de låter oss göra saker de kanske inte vill , Så varför ens låta våran egen bekvämlighet gå före deras , tänk på de som om dom vore du . Tänk , är det här rätt eller fel ?

    Själv använder jag aldrig spö . Ser inget fel på det men när man har en hopp ponny / galopp ponny som älskar de , men pga hennes spatt så får hon inte gör ngt av de . Så hon har lite krut i sig (host)

    SvaraRadera
  30. Bra skrivet. Ger folk en tankeställare. Hantering av hästen ska vara på bådas villkor, hästen har ju aldrig valt att bli tämjd från första början, då är det vårt ansvar att se till så den blir respektfullt behandlad och försöker få den att tycka dess användningsområde är roligt. Kan tänka mig att de flesta vet att bli slagen inte är roligt?

    SvaraRadera
  31. Spö är ingen bestraffning utan en förlängs arm som ska förbättra signalerna... Jag använder aldrig spö på träning utan har bara det på tävling som en förlängd arm och tydligare hjälper (samma sak gäller sporrar, jag själv använder inte sporrar i nuläget men innan så hade jag det på just tävling för att förtydliga hjälperna)

    SvaraRadera
  32. "Att vara älskad av en häst, eller vilket djur som helst, borde få oss att känna vördnad - för vi har inte förtjänat det." Marion Garetty

    Så sant. /Alma, randigaa@live.se

    SvaraRadera
  33. Jag har en ponny som är väldigt istadig, han har inte ont någonstans utan är bara dum. När han är på dåligt humör så går han på bakbenen och då använder jag spöt som en bestraffning. Det är inget jag egentligen vill göra men att han reser sig är farligt och då är ett rapp på rumpan tyvärr ända utvägen. Han är egentligen oerhört positiv och samarbetsvillig men tycker han att något blir för jobbigt så slår det slint i huvudet på honom. Har försökt att bara sitta stilla och vänta ut honom, vända honom, dra ner honom och sparka på framåt men det fungerar inte.

    Jag anser egentligen att spöt är en förlängd arm, det är en extra hjälp som förstärker skänkeln men om situationen blir farlig för att hästen bråkar så måste man få dem att förstå att vad de gör är fel.

    Hästarna tror ju att de gör rätt eftersom det är inlärda beteenden, som att min går på bakbenen, då gäller det att vara tydlig. Bestraffa när de gör fel men viktigast, vara tydlig och berömma mycket när de gör rätt! :)

    SvaraRadera
  34. Jag använder bara spöet som stöd när min häst behöver det :) Dock tycker jag att det är fel när folk slår sina hästar om de stannar, eftersom att det oftast är ryttarens fel! :)

    SvaraRadera
  35. Linnea - En ponnyryttare19 juli 2011 kl. 11:48

    Min D-ponny som jag köpte i höstas har väldigt stor respekt för spö. Förra ägaren hade ALDRIG spö på honom och jag har knappt hållt i ett i honoms närhet. Han blir så fruktansvärt stressad och vi tror att han har fått något rejält dask i Irland, där dom är väldigt tuffa mot sina hästar. Stackarn min. Men nu håller jag på att träna honom långsamt och säkert för att han skall få förtroende för mig och för att jag skall visa honom att spö inte är något farligt. Jag kommer aldrig använda spö på honom, oavsett om han är rädd eller lugn med spö. Han behöver inget spö. Knappast! Jag gillar dommare som säger till ryttare på banan att vara försiktigt. Det står i TR att man får endast daska till sin häst/ponny en gång på rumpan och sedan är det bra, inte tusen gånger!!!

    SvaraRadera
  36. Men blir ju helt fel när som i ett av de tidigare kommentarerna då stora bloggare som nelli och klara skatt sitter och piskar igenom hästarna och beundrare ropar bra ridet. Kolla länken angående den tävlingen

    SvaraRadera
  37. http://equesterskvaller.blogspot.com/2011/07/spo-framgang.html#comments

    SvaraRadera
  38. Jag har ofta spö då jag rider på ridskolan, men det ligger oftast bara och vilar på mitt lår, om jag inte behöver det för att förstärka hjälperna då vi t.ex gör en skänkelvikning, och hästen inte tar skänkeln. Men jag har ALDRIG spöet för att slå hästen, aldrig i livet.

    SvaraRadera
  39. fast man andvänder inte spö bara för att slå, ibland för att lära, en hjälpa. Man behöver inte SLÅ. Men kan också bara försiktigt visa, visa hästen tillexempel vilket ben ska den ta fram i spansk skritt? eller åt vilket håll den ska gå.. Om man tänker ett steg till, Att man tänker inte att det ska vara en piska..Utan en extra lång arm.. Så tänker jag.

    SvaraRadera
  40. Jag rider ganska ofta med spö på min ponny. Jag brukar inte "använda" det så ofta och när jag gör det kan jag peta till henne, inte slå. Använder det som ett hjälpmedel. Som vissa över säger: en förlängning av min arm och för att rama in henne.
    Om man använder spöet rätt så är det inget fel med det.

    Har jag fel?

    SvaraRadera
  41. jag brukar ha spö för att hjälpa hästen att förstå vad jag te.x. jag hade en häst dom hade svårt att fatta rätt galopp då tog jag spöt på yttersida (eftersom hästen fattar från bakbent ytttre sida(, om jag ska fatta höger galopp tar jag spöt på vänster sida. och om jag la på spöt där så blevdet som en förtydlig singnal)

    SvaraRadera
  42. Come on!
    Jag rider alltid med spö, ett dressyrspö. Man petar med ett spö. Inte slår...

    SvaraRadera
  43. Ni måste skoja med mig. "Jag har slutat rida med spö på min häst/Jag rider aldrig med spö på min häst." Varför inte??? Det är väl lika hemskt att peta den lite med spöt som att sparka hästen i magen, jag tycker nästan det är värre när man ser ryttare som ständigt sparkar sina hästar för att det ska gå fram. Då tycker jag att det är bättre att man använder spöt, och då menar jag inte slå bara bestämmt visa en gång vad man verkligen vill så är det bra sen. Om det är så att man inte kan hantera ett spö, så bra om man då väljer att rida utan, annars tycker jag att rida med spö är att som att rida med sporrar, det är ett hjälpmedel för att förtydliga för hästen vad man vill att den ska göra.

    SvaraRadera
  44. Håller med om att det är alldeles för många som använder spöt på helt fel sätt, och att de dessutom gör det på tävling och inte får någon konsekvens av det tycker jag är hemskt.
    Precis som någon skrev innan så står det i TR att man inte får använda spöt mer än någon enstaka gång. Använder man det vid så gott som varje hinder så tycker jag inte att man har nått där att göra.

    Sen var det någon som skrev att de slår galopphästarna något fruktansvärt. Men även där finns regelverk som följs bättre än de i övriga ridsporten.
    Det som man ser på tävlingarna däremot är enstaka slag men sen viftar de med spöna fram å tillbaka. Det räcker ofta mer än väl. Skulle det vara någon som spöar sin häst hela upploppet så är de direkt uteslutna.

    fort i nästa inlägg

    SvaraRadera
  45. Jag använder i stort sett bara hoppspö, och det när jag hoppar eller rider ut. Mest som en säkerhetsåtgärd. Men använder jag det så är det såklart endast "pet" som gäller. I hoppningen som extra hjälp vid ex kombinationer där jag känner att han måste ta i för att räcka och uteritterna då jag rider mycket på vägar.
    I dressyren skulle jag behöva ha en "extra" arm då han lätt glömmer bort att han har fyra ben, men han är mer eller mindre "spörädd" för spön i dressyren. (logiken i det vet jag ej.. kom från england som oinriden 6 åring, har aldrig gått med spö i sverige innan mig)

    Min andra häst har jag endast ridit på 2ggr å då har det såklart vart utan spö, men kommer även där ha kort spö i hopp o uteritt när det blir aktuellt. (3åring)

    Tycker inte man ska dissa något bara för att någon annan inte kan hantera en hjälp som faktiskt kan vara oumbärlig då den används på RÄTT sätt.

    Har sett alldeles för mycket slit å dragandes i olika typer av bett och hackande av sporrar som jag nog kan tycka är än värre än att folk missbrukar spön.
    Men det är bara min personliga åsikt.
    Och jag tycker självklart att man inte ska missbruka någon utrustning alls på hästen..

    Håller helt klart med en tidigare talare att:
    Där kunskapen tar slut, tar våldet vid.

    SvaraRadera
  46. Men en sak vill jag säga här!
    Man har ju inte alltid spö för att hästen ska gå framåt..
    Det är ju också en "hjälp skänkel" ifall hästen kanske går imot skänkeln!
    Så kan man peta till lite så får man lite hjälp.

    SvaraRadera
  47. Hej du.
    Spö andvänds inte för att slå hästen.
    Det andvänds för att få igång bakbensaktiviteten med. Men för att få ingång den ska du inte slå hästen. Är det mer okej att slå den i hoppning. Du ska bara peta..

    SvaraRadera
  48. Sant... Fast jag har spö på min häst.. jag använder de inte bara har de där, då skärper hon sig... Ksk låter som jag slår henne och att hon är rädd för spöt men ngn gång har man väl varit tvungen att slå till så hon vet att om hon inte skärper sig så kan jag iaf slå henne..

    SvaraRadera
  49. Jag använde spö på en fd travhäst med en gammal skada i benet som inte var allvarlig. Hon trodde att det skulle ta sjukt att lyfta galopp, så om man PETADE till henne med spöt på bogen så lyfte hon :) Men sen förstår jag mig inte på sådana som slår hästen med spöt.. :/

    SvaraRadera
  50. Man ska inte slå något djur alls! Inte människor heller!

    SvaraRadera
  51. Jag rider med spö, men använder det bara som en förlängd arm. Skulle aldrig slå eller straffa hästen med det!

    SvaraRadera
  52. Jag använder spö varje gång jag rider på nåns ponny. Jag använder den bara som en pekpinne, stället för att slita och dra i tyglarna så om jag vill svänga så svänger jag med benen eller bara lägger spöt på bogen så flyttar :)

    SvaraRadera
  53. Om jag har spö nuddar jag knappast hästen med det!
    Jag viftar lite med det eller låter det ligga en kort stund på hästens rumpa eller bog. Inget mer, det är hemskt att slå hästar, jag kan börja gråta av att se en slå en häst.
    Hästar är mina bästa vänner!
    Jag skulle inte ens klara av att slå en häst, vad den än skulle göra!

    SvaraRadera
  54. Jag tycker det är hemsk om man bestraffar och slår hårt så att hästen verkligen får ont av det! Jag rider på en ridskola och jag red en häst som var riktigt elak mot de andra hästarna speciellt under en vecka och när han sparkade en annan häst så fick jag piska till honom med spöt bara för att annars lär han sig att han kan göra så. Det är en ridskoleponny ju så det skulle inte funka att ha honom annars. Jag använder spö endast som ett hjälpmedel :)

    SvaraRadera
  55. Att ha spö med sig när man rider tycker jag inte är det minsta dumt! Bara för man har spö behöver det inte betyda att man slår sin häst, man kan ha den för att varna lite, alltså vifta lite i luften. Det andra är att man kan peta på hästen, dock så kan jag inte använda spö på Hidalgo! (min ponny) ;)

    SvaraRadera
  56. Jag rider nästan ALLTID med spö. detta gör jag inte för att slå min häst utan för att inte behöva göra nåt stort. Min häst berörs inte ett dugg av spöt. han reagerar inte ens. det ända han vill är att tugga på det.

    Jag använder som sagt spöt till att göra mina hjälper tydligare. Inte för att slå/bestraffa!

    Jag rider även ofta med sporrar vilket jag gör för min häst behöver det! Istället för att sitta och banka hårt med skänklarna använder jag spöt och sporrarna lite lätt och då förstår han.

    Spö för bestraffning är hemskt, men som "pekpinne" är det helt okej till de hästar som behöver det.

    SvaraRadera
  57. Sure, så tyckte/tänkte ja oxå när ja va liten o visst, när amn uttrycker de så e de hel hemskt, men man slår inte hästen med spöet. De som gör de är sjuka! Men vad använder man sig av när hästen inte går framåt och du inte har spö? Jo en "övertydlig skänkel", de vill säga att du sparkar/baknar på hästen med fötterna ist. Tänk då såhär, om du var en häst, hade du valt att få 5 snärtar på rumpan elr 50 sparkar i magen/revbenen? Jag hade nog valt 5 pisksnärtar! För de gör ont i ngn minut sen känns det inte mer och hästar har mer hud/skinn än vi så de gör inte så ont! Nu menar ja inte att man ska sitta och SLÅ hästen med spöet utan anledning, men att peta/snärta till den om den inte gör som du vill så ser ja inte de hemska i de, tvärtom, hellre de än att den blir skänkel död pga att du har bankat den så hårt i sidorna att den lägger av känseln!

    SvaraRadera

TÄNK PÅ ATT:

- Min skvallerblogg handlar om er, därför ska ni maila mig om det är något som inte passar. Prata med mig innan ni anmäler!

- Jag gör den här bloggen för er, inte för någon annan. Därför ska ni inte ta er tid att kommentera massor med elaka kommentarer!