20 feb. 2011

Inomhus eller utomhus?

Såg ett bra inlägg hos Isabella Nilsson som jag kopierade (hoppas att det var okej?













Tyckte att detta var riktigt bra skrivet faktiskt! Dock tycker jag att man bör försöka rida ut på helgen när man har tid och om det inte är överdrivet halt då såklart! Vad tycker ni?





12 kommentarer:

  1. jag rider i ridhuset på vardagarna på vintern, men fredag och söndag rider jag oftast ut. lördagen hoppar jag (hinner inte sånt på vardagar eftersom jag måste värma upp ett bra tag)

    SvaraRadera
  2. Tycker man inte alltid får ut bäst av att ha 4 väggar till hjälp, rida dressyr ute i skogen kan vara en svårighet i sig, men när man får grepp på det så tycker jag att det är den ultimata träningen!

    Skritt i kuperad terräng får hästarna att lyfta mer med fötterna vilket ger en helt annan framskrittning än vanligt då de "släpar" fötterna efter sig - se skritten som en viktig del utav ridningen! Trav/galopp ute ger en helt annan framåtbjudning, o rida serpentin/skänkelvikning/öppna/sluta på en väg eller på ett fält ger massor, både till dig som ryttare o till din häst!

    Sen är det givetvis individuellt från häst, till häst, men jag tycker inte man ska se uteritter som "skogsmulleridning" o låta hästarna gå på lång tygel utan jobb. Kan du rida din häst på tygeln mellan 4 väggar - ska du väl kunna göra de minst lika bra ute?

    Mvh
    / Eleonor

    SvaraRadera
  3. Hästen är inte van vid att tränas i ridhuset. Fast nej, den dör inte. Hästen är inte van vid något som vi människor gör ändå - fast vi kallar det NH och hela faderuttan.

    Hästen tröttnar på att arbeta i ridhuset en ''ynka'' timme varje dag. Tänk dig själv i den sitsen: Matte en timme varje dag, tillslut tröttnar ju du också? Och där brukar folk tro att hästen gör dumma saker för att vara dum. Den vill bara säga dig att den tycker ridhusarbete är tråkigt. Den vill göra något kul. Ut i skogen arbetslöst någon gång i veckan och rensa båda dina och hästens tankar. Underbart!

    Jag rider mest ut för att jag ska få en så arbetsvillig häst som möjligt. Som ser arbetet så roligt som möjligt hela tiden. Det får man om man varvar inomhusträningen med mycket bus ute i skogen.

    /Jill.

    SvaraRadera
  4. Dels tror jag att det är motiverande för hästen att arbeta under olika förutsättningar. Dessutom finns det saker du kan göra på en lång grusväg men inte i ridhus - tex 20 tempoväxlingar utan att vända i ett hörn. Men vissa saker är bättre att göra i ridhus och det är också lättare att få hästen att koncentrera sig där. Men det är VIKTIGT att hästen går på olika underlag och inte rids på samma ridhusbotten varje dag!

    SvaraRadera
  5. I ridhuset får hästen vissa muskler och andra i skogen. Det är jättebra att gå i snö bara inte för länge och ofta. Man kan rida runt träden och allt, Klättra m.m Bara för att hästen är ute i hagen tycker inte jag räknas som att vara ut på sånt sätt om att rida ute. Visst hästen galopperar kanske lite men mest står den väl ändå still... Det gör iallafall hästarna i vårt stall. Men några dagar i ridhuset och några dagar ut tycker jag ;) Men det är person till person

    SvaraRadera
  6. Jag tror hennes häst kommer att få kotleds inflamation.
    Om en häst går för mycket på samma underlag så får den det.

    Det är faktiskt riktigt osmart gjort av henne.

    Dessutom tror jag att hästen vill komma ut lite ibland, annars tröttnar den.

    SvaraRadera
  7. Har en annan åsikt, hästen är inte gjord för att gå varje dag i ett ridhus, klarar du att rida hästen i ridhus ska du även klara att rida den lika utomhus.

    Jag själv rider sällan i ridhus, under vintern har jag knappt tillgång till skottad ridbana så rider mycket och tränar ute i skogen. Tänk så mycket roligare det blir att träna kondition ute i skogen och kanske jobba lite i snön för musklerna, vilket är mycket bra träning. Hästen behöver varierad träning för att stärka sina ben, att få gå på olika underlag.

    Vad jag märker med mina hästar tycker de att arbetet blir mycket roligare om jag kanske rider några riktiga pass på ridbanan där jag tränar t.ex. dressyr eller lite hoppning. All kondition i naturen, klättrar mycket i backar och går på stigar i skogen allt för att hästen ska få en varierad och bra träning. :)

    /Sandra

    SvaraRadera
  8. Bara BULLSHIT och ren jävla lathet att bara rida på ridbanan/huset för lite snö. Javisst om det är typ blixthalka och man bara har typ vägar att rida på, i skogen till exempel är det oftast inte is. Och vafan, brodd.. ?
    Vissa hästmänniskor är lata och vill inte frysa och kommer därför med superdåliga ursäkter för att slippa rida ut och för att få utnyttja hästen till max varje dag när det inte går att tävla (är iaf inga tävlingar häromkring).
    Så fyfan, håller verkligen inte med.

    SvaraRadera
  9. Hästar är faktiskt inte vana att gå i ridhus. Tänk vad den hästen ska tycka det är tråkigt att rida i samma ridhus, på samma underlag, samma vägar, samma bommar, samma, samma, samma hela tiden. Variation är bland det viktigaste när man rider och tillräckligt med variation får man inte av att rida i ridhus. Sedan att man gör det 2-3 gånger i veckan, okej.

    Själv rider jag utomhus alla dagar i veckan utom 1 då jag har träning inomhus. Och vilken skillnad det är på de hästar som alltid är inne och de som får variera och vara ute mycket. De som är inne mycket håller på att gå i taket när de kommer ut och därför vågar inte ryttarna till slut rida ut för att hästarna blir så busiga. Men en häst som går ute ofta och FÅR busa av sig, galoppera på i backarna och bocka på ängarna i långgräset eller djupsnön är mycket lugnare ute. De vet att de kommer få busa och därför har de inte lika stort behov av det. De kan man busa med kontrollerat, motför de som bara måste springa när de kommer ut eftersom de inte får göra det annars.

    Hästar är födda ute! Inte mellan 4 väggar. Rid barbacka, i grimma, ut och busa. Rida sedan med sadel och träns dagen efter och jobba. Du ska se vilken framåt och positiv häst du har. Det handlar om vad båda vill, inte bara vad ryttaren vill och kan.

    SvaraRadera
  10. Bara det blir en hyfsat varierad träning så brukar det gå bra :) Lite lekar/gymkhana/allmänt bus piffar upp tillvaron! :D

    SvaraRadera
  11. Dock skall man ju absolut inte bara harva i ridhuset, naturligtvis!! Som alla andra har sagt, håller med er till fullo!

    SvaraRadera
  12. Asså har ni tagit bilden från ngn sorbloggare? För isf så har personen som har "stängt" Hagen inte var så noggran. Under svarta hästen så finns det en gul fastsättare, under den finns det en som ligger på marken(den är röd). SLARV!!!

    SvaraRadera

TÄNK PÅ ATT:

- Min skvallerblogg handlar om er, därför ska ni maila mig om det är något som inte passar. Prata med mig innan ni anmäler!

- Jag gör den här bloggen för er, inte för någon annan. Därför ska ni inte ta er tid att kommentera massor med elaka kommentarer!